Leivategu.

Vaatamata minu tosinale aastale kodumaa suurimas ja vanimas leivatööstuses, ei ole mina tänaseni oma käega leivateole pihta saanud. Ma olen jalutanud nende katelde ääres, kus valmib korraga 50 kg tainast, aga minu koduse töölaua peal on rukkijahust tainas olnud sõtkumata. Va kord, kus ma üritasin ise rukki-karjalapirukaid meisterdada.

Möödunud teisipäeva õhtul toodi meie linnakesse leivahaldjas ja toimus avalik teooria-praktikasegune töötuba, kust tagamõttega? pisteti pihku karp juuretisega, mis pidada kolme nädala pärast ära koolema, kui seda kasutusse ei võeta! Hmmm … väga kaval. Aga mul ei ole kahe või kolme nädala pärast aega mässata juuretise hapendamise, taigna kergitamisega ja siis veel neljas etapis küpsetamisega. Seega, läks eile õhtul teoks: juuretis hapnema…. hmmm, täna hommikul ei näinud tema välja nagu oleks pidanud, sai siis talle nii igaks petteks ahjus madalal kuumusel soojust juurde antud, seejärel kauss suure räti sisse – et ikka happppneks 🙂

Okei, paari tunniga hakkas ilmet võtma, NATUKE! Et ma juba üks maksimalist olen, siis tulemus peab tulema loomulikult parim – praadisin suitsuliha kukeseenete, ürtide, küüslaugu ja sibulaga ja segasin taigna hulka. !!!!! Ja siin oleks peaaegu juhtunud andestamatu viga – taigen vormi silutud, lükkasin selle sujuvalt juba kuumava ahju kurku … aga STOP! ei ole see asi nii lihtne, kallikesed, ei ole … ahi peab oma uudset suutäit veel ootama, 2-4 tundi lausa. Sest minu leib peab enne “lavale” minemist VEEL kerkima. No kuidas ma selle sain unustada, ise leivakas töötanud 😀  No sain oma vormil veel sabast kinni ja ta kadus taas paksu fliisteki sisse sooja. Seisab nüüd teine umbe kombekalt ahju otsas ja ei tee teist nägugi. No mind ta´i sega ….

….  jätkub!

Kui ma siis ükskord jälle sain mahti oma leivateole pühenduda, oli paari tunnisest kerkimisele määratud ajast saanud märkamatult 6 tundi! ma pole nüüd päris kindel, et see mu leivakesele hästi mõjus. Aga ega mul polnud valikuid, eriti… ahi 225 kraadini ja vorm ahju.

Nüüd algab mäng kuumuse ja kellaga. Nimelt andis haldjas meile kaasa paberi, kus kirjas näpunäited erinevate kuumuse-levelite kasutamiseks. Ei ole nii, et lükkad aga leivad ahju ja unustad nad kuniks meeledetuletus sinu ahju või telefoni taimeri näol sulle märku annab, et aeg on käes. Niisiis, kuumemalt vähem kuumemale. Ahjaa, veekauss tuli ka ahju põhja panna ning mõned korrad leiba pealt märja käega paitada.

Koorik võttis kiiresti õiged toonid ja mu pätsik kerkis enam-vähem loodetud kõrgusele.  Ja nüüd jäi mul vaid oletada, mis toimub pätsiku hingeelus, sest välised tunnused viitasid igati plaanipäraselt kulgevale küpsemisprotsessile. Seega otsustatud, koorik on vormi servadest kenasti lahtilöönud, pinnapraod on tekkinud – valmis! Leivakatus vastas koputusele mõnusa kõminaga, justkui mahlast pungil arbuus… Märg rätik tekiks!!!

Paraku, nii nagu ma olin eelnevalt peljanud, ei saa üks leivategu olla nii lihtne, et esimese korraga õnnestuks. Ka see läks plaanipäraselt, va sunnik oli seest ikkagist toores!

Homme uuele katsele! Tingimata, eestlase jonnakus pole teatavasti mingi viimase aja leiutis!

About The Driimer

Harilikult küsitakse nii: nimeta 3 asja, mis sa võtaksid kaasa üksikule saarele. Miks ma peaksin minema üksikule saarele... Ma nimetan 3 asja, mille ma maailmast üksikule saarele eraldaksin, minuta - kõikvõimalikud relvad, raha, religiooni - maailmast saaks üks äraütlemata ilus paik elamiseks, ilma, et ma peaksin maailma eest sinna saarele pagema.
Rubriigid: Hobid, Meelelahutus, Toit ja jook. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

1 Response to Leivategu.

  1. Pingback: 2010 in review | the driimer püüab selgustele jõuda…

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s